El sistema educatiu, és igual per tothom?

Sempre he cregut que l'educació era un dels pocs mitjans útils per poder millorar la societat, en el sentit següent: tothom té de forma assegurada el sistema educatiu, amb un esforç constant pots assolir titulacions per treballar d'allò que el motiva, per formar-se d'allò que t'estimula, o de ser coneixedor i expert d'allò que t'entusiasma. I tot això, crea una societat molt millor de la que ha iniciat el camí prèviament.

Això és el que creia: el sistema educatiu era gratuït i igualitari per tothom; i que servia per prosperar, de la mateixa manera per tothom, de totes les formes de prosperar humanes que hi ha, no només laboral (que també).

Malauradament, amb la meva experiència personal educativa, social i laboral he pogut concloure que el mateix sistema educatiu és un pervers desequilibrant social.

Estudis actuals demostren el que tots els docents que hem passat per tots els diferents sistemes educatius hem vist: hi ha classes dins dels centres educatius. Els que tenen diners poden prosperar més ràpidament i millor que els que no en tenen. Els que viuen en un entorn més "còmode" assoleixen de forma més segura titulacions i accessos al que ells volen fer...

Com podem pretendre tenir una bona societat si la mateixa eina de desigualtat, l'educació, ja no ho és? Cal que trenquem aquesta discriminació de forma contundent. I no només pel bé de la totalitat de la societat, també per egoisme: volem viure en un millor món? Doncs fem que els que treballen per formar-se i millorar tinguin tots els mateixos drets i oportunitats.





https://www.ccma.cat/324/es-gradua-la-primera-promocio-prometeus-universitaris-que-trenquen-prejudicis/noticia/3115030/

http://www.infocoponline.es/pdf/Pobreza-Desigualdad-Educativa.pdf

https://www.comisionadopobrezainfantil.gob.es/es/pobreza-infantil-y-desigualdad-educativa-en-espa%C3%B1a

https://www.ara.cat/societat/deu-dades-demostren-sistema-educatiu-estancat_1_3974179.html

https://fundaciobofill.cat/noticies/fundacio-bofill-alerta-estancament-sistema-educatiu

https://www.educaweb.com/noticia/2020/12/10/entrevista-amb-els-autors-8217-estudi-desigualtats-8217-aprenentatge-confinament-19401/