Cada cop hi ha més idiotes

La paraula grega de la qual prové «idiota» significa «privat» i indicava que el govern no és tasca de pocs. Els grecs, d'on prové el concepte que tenim actualment de democràcia, no comprenien com alguns no s'immiscien en els assumptes generals, amb els temes del municipi, amb la millora de l'estat... Així doncs, aplicaven el qualificatiu «idiota» a aquells que només es preocupaven dels seus propis assumptes.

Dit d'una altra manera, l'inici de la democràcia ja veia que era necessari que tothom, tota la població, havia de preocupar-se del benestar comú, i per tant, aquells que no ho feien eren «idiotes».

Cada dia veig més «idiotes» al meu voltant, i ho dic, en gran part, amb el concepte antic de la paraula. I no només dels joves, que és quelcom habitual de queixar-se; ho veig amb gent gran, gent que només es preocupa del seu propi benestar egoista.

I puc ficar milers d'exemples:
  • M'he adonat que el reciclatge és una costum poc estesa, conec més gent que no recicla que no pas que sí que ho faci. No pensen en el mal que es fa al no reciclar, i s'escuden amb frases com «tot i reciclar bé, al final les empreses només aprofiten un petit percentatge», quan això és fals.
  • Distanciament social, mascareta ben ficada arreu... son prevencions de la pandèmia que veig saltar-se a posta a la majoria de la població. Vas pel carrer i veus persones fumant o parlant per telèfon sense mascareta. Grups de persones (no de la mateixa família) molt a prop i amb la mascareta sense ficar-se de forma adient o sense ella directament. Vas a comprar, i la gent porta la mascareta per sota el nas. Al gimnàs la gent li molesta la mascareta també... A tots ells: us molestaria més que us intubessin?!
  • La política i els seus partits. Tot és política, però si ens centrem en el que és assolir entrar al govern, ho has de fer en un partit polític. I la majoria de població està amb una desafecció incrustada a tot aquest muntatge. I és normal, molts partits i polítics són egoistes arrogants que s'han beneficiat a ells mateixos i no pas a la població. Per assolir una posició en algun partit polític, en la majoria de casos, has hagut de posar per sobre els teus interessos i no els col·lectius (això o ser una persona que aporti "popularitat" al partit).

No segueixo posant exemples, però podria parlar dels que van al metge sense tenir mals urgents, els que tenen gossos i no recullen els excrements, els que agafen el cotxe per recórrer pocs metres, els que no tenen empatia quan contesten una persona, els que no compren els bitllets de tren...

Una societat no pot millorar si està plena d'idiotes. Hem de modificar l'educació arrogant que està estesa arreu de la nostra societat actual. I no parlo només de l'educació com a "escola", sinó de la família, del veïnatge i, sí, també, de l'escola. Hem de fer créixer al nostre jovent conscient que tots formem part d'un mateix col·lectiu, i que hem de mirar més enllà del nostre melic. Hem d'allunyar al futur de la societat de l'idiotisme...