Democràcia per les minories permanents?

Les eleccions generals van anar com molts esperaven, les enquestes i els pronòstics van encertar amb un marge d'error molt estret (un gran encert de l'estadística i la teoria d'atzar de les matemàtiques). 

Però del que vull parlar és sobre les minories permanents en una democràcia. 


Si ens fixem en els mapes dels resultats, hi ha regions molt diferenciades a l'estat Espanyol. I no és un cas aïllat que hagi passat ara al 2019, aquestes regions sempre s'han diferenciat de forma de votar. 

Aquesta conducta ha portat als partits estatals a acceptar que mai trauran una majoria en aquestes comunitats. I per tant (més un partit que no un altre) quan manen retallen i incompleixen deliberadament els pactes acordats en la Constitució i Estatut (no només econòmics, com mostren els gràfics següents, també en gestió de cultura i identitat).




Vigileu, si us centreu en el tema econòmic, que no us enganyin, no és el mateix el que hi ha pressupostat (que això sempre intenten fer un "cafè per a tots" per guanyar aliances) del que realment finalment s'executa (com es veu a les gràfiques). 

Això ho he de dir, perquè molts blogs fan aquesta trampa per semblar que les autonomies que es queixen d'infrafinançament són unes ploramiques, i no, objectivament les tres que sempre han sofert un incompliment del pressupostat és per una injustícia política.

Ara està en punt de mira el règim foral que tenen Navarra i el País Basc. I el problema, és que aquestes comunitats, com Catalunya, són minories permanents dins de les dues cambres generals (Senat i Congrés); aleshores, mai podran defensar les necessitats i demandes del seu poble amb les lleis actuals. 

I això que provoca? Doncs que els partits majoritaris a la resta de territoris d'Espanya pensin més en benefici propi i no pas en justícia per tots els territoris. 

Aquest punt (entre molts altres) és un que provoca aquesta desafecció de molts ciutadans amb l'actual estat polític d'Espanya. Si no canviem i no empoderem més cada una de les regions, com a mínim, aquest problema polític acabarà malament arreu de l'estat...


I mentre tot això passa, tenim un cap d'estat que no mira pel benestar del poble, fa el mateix paper que un bomber piròman... agafar una mànega per llançar gasolina al foc...

https://www.naciodigital.cat/elpatidescobert/noticia/51/problema/minoria/permanent/valor/desigual/vot/democracia/espanyola

https://www.lavanguardia.com/economia/20190120/454182028060/graficos-inversion-presupuesto-cataluna-ejecutada.html.