Ciència segrestada

La majoria de científics (diria que humans) sempre intenten millorar el món amb allò que fan. Malauradament la realitat de la vida ens porta a camins que després veiem que no són del tot ètics. 

Un bon exemple és el projecte Manhattan, nom en clau que duia el projecte per desenvolupar la bomba atòmica. Anys després de construir-la i de fer-ne ús, fins i tot Albert Einstein es penedia d'haver ajudat a crear la teoria que la desenvoluparia[1]. La pregunta és, i per què hi van col·laborar? Doncs pel temor que el món imperialista i nazi es tornés a aixecar i guanyes la llibertat i democràcia que s'havia pogut guanyar un cop aniquilada l'Europa fatxa i nazi.

Però seríem ingenus si pensem que tots els científics actuen pensant quina és la millor solució pel món. Fins i tot en el projecte de la bomba atòmica la majoria de col·laboradors i enginyers van treballar-hi perquè era l'únic lloc on se'ls contractava. I és que al final, cal sobreviure, no?

Fa pocs dies el president Rus, Putin, va presentar l'Avanguard[2], un nou míssil hipersònic, una arma indetectable, una eina que pot assolir 20 vegades la velocitat del so... I ho anunciava dient que era el regal que els seus compatriotes li feien a Rússia. 

Aquest míssil ha estat desenvolupat gràcies a enginyers i científics, persones que han treballat amb el desenvolupament d'una arma perquè era l'única opció que tenien per sobreviure. I tot i que no és excusa, m'agradaria saber qui de nosaltres diria que no a una feina "no ètica" quan porta mesos sense salari, sense poder comprar menjar, sense poder sobreviure... 

I aquí rau un problema de la ciència i dels bons científics. Aquestes persones amb una ment increïble es veuen segrestats per contractes amb finalitats poc morals i gens ètiques. I això és degut al fet que la resta d'opcions on un bon científic pot treballar són feines que mai et valoren, que en prou feines et recompensen, són gens gratificants econòmicament, i per acabar, són ben escasses.

Com a societat hauríem de fer el que fos perquè la gent brillant treballes a desenvolupar coses a favor de la vida, del benestar del món i la natura, que treballes per crear i no destruir... En definitiva, destinar mitjans a crear bones persones i allunyar-les per formar part a crear quelcom fora de la humanitat.

[1]https://www.lavanguardia.com/internacional/20170807/43405662134/carta-atomica-einstein.html

[2]https://www.ccma.cat/324/putin-presenta-lavangard-un-missil-que-pot-anar-a-20-vegades-la-velocitat-del-so/noticia/2894931/