El civisme

En un país on manca civisme no pot haver-hi avenç.

Quelcom fem malament des de l'educació, família i societat, quan és senzill trobar-te mil i un aspectes incívics quan surts al carrer: des de "necessitats" d'animals domèstics per recollir, papers tirats expressament a terra, bosses de brossa fora els contenidors o el que és pitjor, capses de paper a la brossa normal i just al costat un contenidor de reciclatge, persones que rondinen quan cometen una infracció i estan a punt de tenir un accident ...

L'incivisme és un reflex d'una societat egoista, hipòcrita i estúpida. I posaré exemples concrets, però podia fer un llistat gairebé infinit.

No reciclar bé produeix un cost econòmic brutal a la societat, i per tant, a la mateixa persona que no recicla. Cada any el cost de la gestió residus no reciclables és més elevats (portar-los ala abocadors o incinerar-los).

  • Tirar brossa a terra pressuposa no importar-te l'aspecte dels carrers i tampoc tenir respecte a les persones que treballen deixant-nos les nostres ciutats netes i ordenades.
  • No recollir els excrements dels teus animals és no acceptar les obligacions de tenir aquest company i per tant, poc bon cuidador pots ser. I a més de deixar més bruta la teva ciutat.
  • Malmetre mobiliari públic és una de les despeses més importants que tenen els ajuntaments o empreses que ho porten. I aquestes despeses no estan pressupostades, és a dir, suposen una fuga de recursos que no es tenia planejat.
  • Cometre una infracció i enfadar-te perquè t'ha sortit malament, és no tenir clar el que està bé i malament, dit d'una altra manera, és no importar-te la resta, ser poc empàtic.

Com a comunitat, hem de replantejar-nos que fem malament i impulsar un canvi dràstic per conscienciar a tothom de què les seves actuacions tenen conseqüències a tercers... i això implica estimular l'aprenentatge social i emocional...

Exemple d'incivisme:
1r: excrements d'animals sense recollir tot i havent bosses gratuïtes per recollir.
2n: copes trencades de "Gintonic", després d'un dissabte a la nit, dins un Pipican. No importa que els animals o propietaris es facin mal.