Dia de l'orgull, per què?

T'has preguntat mai perquè es celebra el "dia de l'orgull"? 



El 28 de juny és el dia de l'orgull i en principi és ajudar a eliminar la LGTBI-fòbia. Però això no explica perquè s'ha de celebrar aquest dia, ja que la fòbia als col·lectius, creences, cultures... sempre s'han d'eliminar.

A les dècades dels 60 (1960) als Estats Units hi havia un creixent desacord amb algunes conductes injustes de la societat: igualtat entre negres i blancs, llibertat d'orientació sexual, moviments pacifistes en contra les guerres...

Fins aquelles dates era molt freqüent que la policia fes un abús de poder (com passa encara en molts països del món). Les batudes policials en locals LGTBI eren l'ordre del dia, i tot estava ben vist pel govern. Per posar un exemple de com estava tolerat l'odi al col·lectiu LGTBI, en EEUU les relacions homosexuals estava castigat en penes d'entre 5 i 20 anys de presó, o bé, posar-se sota proves de medicaments o castració química.

Doncs bé, el 28 de juny de 1969 uns quants grups de policies van concentrar-se davant un pub al barri Green Village (New York), aquest pub s'anomenava Stonewall inn.


El Stonewall era un lloc on podien anar gent que tenia prohibida l'entrada en altres locals per formar part del col·lectiu LGTBI. La policia volia acabar amb aquest local (recordem que estava molt mal vist ser obertament gay, lesbiana, transsexual, ...). 

Van començar a demanar identificació a la gent, molts es varen negar, ja que un cop identificat la teva vida es convertia en un calvari, doncs "curiosament", la teva orientació s'escampava en grups LGTBI-fobics .

La policia va començar a pressionar, i en veure-ho, molta gent del barri va començar a defensar la llibertat de concentració al Stonewall. Però tot i que la policia va haver de marxar, va haver-hi ferits i una gran repressió policial.

Aquest fet va produir multitud de concentracions els dies següents al 28. En totes elles, gent del col·lectiu LGTBI i gent que no ho era, van sortir al carrer reclamant igualtat de llibertat per totes les orientacions sexuals. 


Un any després, es va aprofitar l'aniversari d'aquest fet per manifestar-se en les principals capitals de tot EEUU. 


I finalment, es va agafar aquest dia perquè arreu del món es puguin demanar els drets que en molts llocs s'han aconseguit, però que en altres llocs encara ni es contempla...

I és que d'això es tracta, siguis o no LGTBI, la llibertat, igualtat i justícia han de ser reclamades per tots. 

Diferents fotos que recorden el dia 28/06/69 al Stone  Wall i les marxes dels dies posteriors