Estrés tèrmic i educació

S'acosta el bon temps, la primavera i també la calor... Sembla que ens hem oblidat d'aquest últim, de la calor, però de ben segur que vindrà i serà ben aviat. 

Des de fa anys que estic lluitant per trobar algú per lluitar contra el problema que hi ha amb la calor i l'educació. Posem-nos en context:

Les escoles són un recinte on els i les nostres joves es passen la majoria d'hores del dia. Tant si fa calor o fred, ells han d'estar allà. Per poder treballar bé en centres com les escoles, amb un exercici intel·lectual, tal com dicta el real decret 486/1997 (BOE 23-4-97)[1], la temperatura ha de ser d'entre 17- 27ºC.

Aquest interval produeix una de les majors despeses indirectes en una escola a l'hivern[2]. Així i tot, aquesta despesa només és pel fred, doncs quan comença la calor, els aires condicionats no estan inclosos en gairebé cap escola.

Aquest fet, i a causa, segurament, del canvi climàtic, du que els nostres alumnes en iniciar el tercer trimestre, quan la calor es fa present, pateixin molts d'ells estrès tèrmic[3]. Aquest estrès (en major o menor grau) produeix una davallada en el rendiment escolar dels nostres alumnes i en alguns casos problemes d'angoixa, ansietat i/o absentisme escolar.

És per aquests motius, que des de fa anys escric incansablement a l'administració (ensenyament, generalitat, ajuntaments); institucions (escoles i agrupacions)... perquè algú alci fortament la veu i faci quelcom per posar solució a l'estrès tèrmic que sofreixen els nostres alumnes. 


I no només amb queixa, també aportant noves solucions i idees senzilles i econòmiques per aplicar. Molts d'aquests suggeriments optimitzarien la calefacció durant el fred; reduirien, en conseqüència, la despesa de combustibles normalment fòssils, i finalment millorarien la temperatura els dies de calor.

Les respostes que he rebut? 
"Interessant, però no ens pertoca assumir aquesta decisió.
"Molt bona idea, però l'escola on treballes és concertada i aquestes idees ho ha de sufragar la mateixa escola.
"Envia l'escrit a..." (i aquest no contesta). 
I un llarg etcètera. 

Pot ser les meves idees són absurdes i irrealitzables, perfecte, no m'importa. Però sembla que la llei obliga que en totes les feines el clima estigui controlat excepte si ets un alumne.

I aquí rau el motiu d'aquesta entrada, deixo còpia d'una de les idees aportades (des del 2015)[4]. Però el que sí que demano és que si les famílies no esteu d'acord en el fet que els vostres fills i filles sofreixin calor, ho digueu. Perquè el que he vist és que quan complir la llei comporta una despesa, mentre la gent no es queixi, millor no complir aquesta norma.[5]



[1]https://drive.google.com/open?id=0B5i0p7HrX7URWUFqZXlmR0hEOVk

[2]Diem indirecta perquè excloem els sous i altres despeses importants

[3]Què és l'estrès tèrmic?
https://ioc.xtec.cat/materials/FP/Materials/1954_PRP/PRP_1954_C03/web/html/media/fp_prp_c03_u2_pdfindex.pdf

[4]https://drive.google.com/file/d/1m31vg1Fbff0Gb_Xht4itHSrIy4s_wbFs/view?usp=sharing
Aquest projecte ha estat provat amb maqueta i ha funcionat molt millor del que s'esperava. Altres solucions són l'ús de l'eliminació de l'albedo, el qual escriuré una nova entrada en unes setmanes; la creació d'una memòria de bons usos ...

[5]Legislació dels llocs de treball (pàg 13 clima)
http://treball.gencat.cat/web/.content/09_-_seguretat_i_salut_laboral/documents/normativa/actualitzacio_normativa__especifica/arxiu/ce_doc_91401130_1.pdf