No puc morir

Si hi ha quelcom que tots haurem de fer[1], si més no per ara, és el de morir. Ja ho deia el gran Groucho Marx: Viuré per sempre, ho moriré en l'intent. 

Així doncs, com és que el món de les empreses funeràries no s'ha fet públic? No ha estat fins als últims anys que ajuntaments han iniciat un camí cap a un cost funerari assequible. Però jo vaig molt més enllà, morir no és un dret que tenim? O és que hem de viure fins que tinguem prou diners per pagar-nos l'enterrament?

Fa falta millorar molt en aquest camp (i en tants altres), però segons el meu punt de vista, els impostos que paguem haurien de cobrir el mínim. Un taüt, un lloc per ficar-te o el crematori... 

Alguns direu que hi ha la possibilitat gratuïta de donar el cos a la ciència (i que consti que jo sóc partidari i sóc donant). Però obligar a fer quelcom amb el teu cos no va en contra de la llibertat democràtica d'un país com el que volem?

Sí que crec que hauríem d'estar tots obligats a donar els òrgans (i si no fos així ser exclòs dels serveis mínims funeraris o no sé, això és un altre punt de debat per quan vulgueu i/o ja ampliaré en una altra entrada). Però l'enterament més senzill i planer hauria d'estar cobert pels diners de l'estat. 

Imagineu-vos com deu sentir-se una família quan es mor una persona que estimen i no poden pagar l'enterrament. I que per tant han de fer quelcom que va en contra de la creença del difunt i pot ser d'ells (donar el seu cos a la ciència) o bé han de fer un préstec per pagar un enterrament "light"... Poseu-vos a la pell d'aquestes persones i veureu que és del tot intolerant que això pugui passar.

A més, el gran govern del Partit Popular va saber pujar l'IVA al mateix valor que un bé de luxe: el 21%!!! Clar que hi ha actes que són innecessaris en un enterrament i que haurien de tenir inclòs un IVA molt més alt, però el de serveis mínims hauria de ser d'IVA superreduït (tot i que jo aposto, reitero, per una cobertura pública i gratuïta de serveis funeraris mínims).

Així doncs, si ets pobre, no tens dret a morir-te! Has de viure fins que puguis estalviar uns 2000€ pel cap baix!!!!

Intolerable!



[1] Eduard Punset, amb molta lógica, afirma que no està demostrat que morirem, només podem dir que fins ara tothom a mort.
http://www.ccma.cat/324/enterraments-mes-barats-a-barcelona-mentre-es-construeix-el-tanatori-municipal/noticia/2834417/
https://elpais.com/elpais/2012/07/16/opinion/1342443777_212778.html