El municipi de l'estrès

Ha arribat l'estiu, la calor inunda tota la població, el nombre de residents s'ha duplicat per dos, no hi ha lloc per aparcar, tots els supermercats plens... l'estrès s'ha apoderat de tot el municipi.

Aquest seria el resum actual en moltes de les poblacions, sobretot d'aquelles que estan just a la costa del nostre país. A l'estiu passem de pobles tranquils a municipis amb un bullici frenètic. Ho oferim tot pel turisme, i em refereixo a tot, inclús la nostra salut. Aquestes poblacions turístiques deixen de ser saludables, puix per molt que tinguin un clima fantàstic, un aire pur... l'estrès que sofreix la població en molts casos no paga la pena.

Matiso, no estic criminalitzant tot el turisme, sinó només al turisme que ve a patir estrès. Segur que tots hem vist famílies comprant a grans supermercats com si no hi hagués demà, discutint-se de com repartiran aquella despesa en mig d'una cua per pagar que fa por, barallant-se en mig de la tenda per una minúcia que fora de vacances no hagués tingut interès; o el que vaig trobar el passat dia, famílies fen entrepans i menjant-se'ls en l'aparcament mateix del supermercat... És habitual trobar-te turistes enfadats dins del cotxe buscant un lloc d'aparcament (sigui o no gratuït), persones que tenen una tensió mortal dins del vehicle, i que en alguns moments arriben a insultar i produir petits xocs o il·legalitats. Les platges són les següents zones d'estrès, grups malhumorats perquè no poden trobar una zona prou ampla per posar tota la casa (si més no ho sembla quan porten para-sols, gandules, tendes d'acampada... i més coses que és surrealista), grups que ocupen la platja de bon matí i no es mouen en tot el dia per tenir una zona digna, famílies que mengen quelcom poc sa per poder "gaudir de la tranquil·la platja"... I no segueixo per no allargar-me.

Aquest és el turisme que volem? Aquesta és la ciutat en la qual volem viure en els períodes de vacances? Primer de tot, aquest turista aporta ben poc positivament a les nostres viles. Segon, l'estrès que provoca tant al turista, al vilatà o a la ciutat és irrecuperable. 

Cal que creem normatives per protegir a les nostres poblacions d'aquest turisme i defensar als residents habituals de les nostres ciutats.