El Titànic (enginyeria o sobervia)(un fet molt present)

Tal dia com avui (14 d'abril) del 1912, el majestuós transatlàntic Titànic s'enfonsava sota les aigües gelades de l'oceà Atlàntic i deixava enrere més de 1500 vides...

Aquest escrit no és només per lamentar les vides dels morts, és per tres motius més.

El primer, ser realista, i està molt bé lamentar-se de les víctimes del Titànic, però hem de pensar que cada poc temps, avui dia, moren centenars de persones injustament, i moltes d'elles en el mar. Per tant, sí, fem un moment de record de les víctimes del Titànic, però sobretot lluitem per impedir més morts arreu.

Segon, la supèrbia de l'enginyeria. Crec que el Titànic va ser la mostra d'aquesta prepotència que molts tenim a sobre. Era insubmergible... doncs bé, es va demostrar que no ho era! Recordem sempre que els humans (i tot el que fem) som vulnerables i fràgils. Per tant, no siguem arrogants, hi ha una premissa que no hem d'oblidar: tot és susceptible a millora i canvi.

Finalment, l'última petita lectura del Titànic és la semblança de la realitat... De totes les víctimes que van morir, la majoria eren pobres. És el que va passar i passa en l'actualitat amb tot plegat... Qui paga la crisi? Qui l'afecta més les tragèdies?... Als pobres! És com si els rics estesen coberts d'una aura de protecció celestial... Matiso, al Titànic també va morir algun ric i algú amb posició poderosa, com per exemple el capità... Crec que això hauria de servir d'exemple a molts: als dirigents de bancs que han enfonsat la seva seu; d'estats que han entrat a la ruïna per mal gestionar l'economia generada pel seu poble; de governs que han provocat una pèrdua en les pensions i salaris de la seva gent; de "famílies de sang blava" que segueixen vivint bé quan altres van ofegant-se sota la pressió d'un espoli econòmic; i un llarg etcètera. Hauria de servir d'exemple de tots aquells que no els afecta l'amarga realitat actual d'una situació injusta per molts. Reitero: el capità del Titànic va assumir de forma dràstica i extrema el seu error d'encendre les calderes i anar a una velocitat massa alta.