Democràcia... triem quina volem?

Es parla molt que la "transició" no va deixar escollir quin tipus de govern volia el poble. Només si estaves d'acord amb la constitució o no (i vist les altres opcions, és normal que qui anava a votar i era mínimament demòcrata, va votar a favor). 

Més enllà de què no vàrem poder escollir si volíem república o monarquia[1] (per exemple), hi ha altres tries que em fan pensar que sempre es va pensar a crear una "democràcia" de portes en fora. 

Existeixen altres formes de democràcia que podríem instaurar sense cap mena de trencadissa... El problema és que no hi ha ganes, no hi ha interès pels que manen... doncs altres formes de democràcia donaria més veu al poble no poderós, i això no interessa pel motiu real de la creació de la constitució que tenim.[2]


  • El poble és sobirà? 
  • Tots els ciutadans són iguals en aquest estat?
  • Els drets constitucionals són accessibles pel poble? 
  • Les decisions dels poders de l'estat afavoreixen a la majoria? 

Aquestes i altres preguntes són les que em fan pensar que no vivim en un estat (i pot ser en un món) just i bo. I els que no veieu que aquestes preguntes tenen una resposta contundentment negativa us convido a parlar-ne i us mostraré la realitat de moltes persones que en molts moments veuen un càstig viure... [3]




[1]Tots sabeu que detesto la monarquia, no les persones que tenen aquest privilegi egocèntric, ho dic perquè sempre demano la mort de la monarquia, no dels monarques. Em sap greu que hi hagi una família tan elitista i egocèntrica, que no pot veure que viu millor que el poble al que representa pel simple fet d'haver heretat una deixa d'un franquista... Em repugna que no condemnin el franquisme i que es fiquin en la política... i un llarg etcètera.

[2]El que tenim nosaltres, de forma majoritària, és una democràcia indirecta (o representativa), en principi uns representants (els polítics) escullen el que li convé al poble (recordem que aquests són escollits per una llei, Llei D'Hondt, que afavoreix el bipartidisme i la poca representativitat real). Però podríem tenir una democràcia participativa, en el que el poble participa activament en la direcció de decisions del poder. I hi ha democràcies directes, quan les decisions són escollides directament pel poble. Això no es va plantejar mai, es va imposar una democràcia controlada per uns partits que tots sabem que inicialment els manaven els mateixos "botxins".

[3]Enllaços relacionats
https://blogarbo.blogspot.com/2019/10/consulta-la-democracia-es-trobar.html
https://blogarbo.blogspot.com/2019/05/democracia-per-les-minories-permanents.html
https://blogarbo.blogspot.com/2019/03/votar-inutilment-com-funciona-el-vot.html
https://blogarbo.blogspot.com/2019/04/tirar-el-teu-vot-la-brossa.html
https://blogarbo.blogspot.com/2019/04/el-sentat.html
https://blogarbo.blogspot.com/2019/11/eleccions-un-bloc-immobilista-sapropa.html
https://blogarbo.blogspot.com/2019/10/que-has-fet-avui-per-millorar-el-mon-de.html