Tirar el teu vot a la brossa


En la imatge anterior surten els partits que a les últimes eleccions estatals del 2016 van obtenir vots. Entre ells, hi ha els que no van assolir el mínim per tenir representació. 


Si sumem tots aquests vots, gairebé 600.000, van ser esforç inútil, en el sentit de què va ser gent que va anar a les urnes i el seu partit "no tenia" opció a assolir cap escó. 

Molts d'aquests vots ara segurament tindran, malauradament, presència al parlament estatal pel partit d'extrema dreta VOX. Però el que em pregunto és, els partits demòcrates i sense representació, perquè no s'uneixen amb altres? 

Aquesta pregunta la vaig estendre amb PACMA. Si ens fixem, és un partit que no té representació, però és molt fort. 284.848 vots d'arreu d'Espanya que no serveixen per a res. Per tant, perquè no unir-se en alguna coalició? 

Vaig enviar aquesta qüestió a PACMA i no m'han respost i ja ha passat molt temps. Així que el següent pas era preguntar a coalicions polítiques si els ho havien ofert. La resposta de les dues que ho vaig preguntar (les més neutrals i diverses) va ser que sí, que ho van oferir, però que PACMA va negar-se a unir-se a cap idea política.

Aleshores, PACMA és o no un partit polític? Mullar-se a una coalició no és acceptar totes les idees dels altres partits de l'agrupació, tal com han fet altres, es pot tenir veu pròpia. Anar amb coalició és tenir representativitat, si més no, d'un escó.

Així doncs, PACMA és un dels partits que només es presenta per dividir els vots i donar més força als 4 partits majoritaris. 

Recordem una entrada on explicava com es calcula el repartiment dels seients? Doncs bé, els partits minoritaris sense opció d'obtenir escó el que fan és devaluar el cost del vot, i per tant dificultar que hi hagi multidiversitat de formacions a l'hemicicle. 

El que ara em pregunto és, hi ha partits que no poden tenir representació que es presenten pagats per partits grans que opinen el contrari que aquests vots? És la forma més eficient de malmetre vots dels teus enemics polítics. És a dir, crear multitud de petits partits contraris al teu pensament per disgregar el vot "enemic".

Sé que sembla difícil i rebuscat, però de la política ja ens ho podem esperar tot.