Els escacs: La perícia matemàtica

Explica la història que fa molt i molt de temps, en un cert indret de l'Índia, el rei Sheram va perdre el seu fill en una cruel batalla deixant-lo abatut. Res i ningú li feia reviscolar i gaudir de la vida... 

Un bon dia, un erudit intel·lectual anomenat Sissa li va presentar un joc de perícia, astúcia i divertiment: els escacs. 

El rei va iniciar el joc i va poder-se oblidar del seu dol i tristesa per uns moments. Per aquest motiu, li va prometre a Sissa que li entregaria el que fos. Sissa no va respondre, i el rei, amb una mica de prepotència, li digué:

- Sóc molt ric, puc complir tot el que tu vulguis. Digues! Quina recompensa vols? 


Sissa, veien que el rei no pararia d'insistir li respongué:

- Gran és la seva magnanimitat. Li demano un gra de blat i el doble de l'anterior per cada casella, és a dir, un gra pel primer, dos pel segon, quatre pel tercer, vuit el quart...

– Només això? Grans de blat? Sigui així doncs, rebràs el blat corresponent a les 64 caselles. 


Els matemàtics del regne van tardar un temps a saber quants grans exactes li havien d'entregar. L'endemà, el matemàtic més gran es va presentar en audiència al rei i li digué:

- Rei Sheram, ens és impossible entregar-li el que va prometre a Sissa. 

- Impossible? Res del que dic és impossible! - va contestar el rei, i després d'uns segons d'extrem silenci, va preguntar al matemàtic. - Quants grans de blat li hauríem d'entregar?


- 18.446.744.073.709551.715 grans, Rei...



Aquest petit conte o rondalla ens mostra l'astúcia que hi ha darrere les matemàtiques. No només l'ús empíric i real que tenen, també el d'imaginació i astúcia són el converteixen les matemàtiques amb una ciència o llenguatge màgic i importantíssim per l'ensenyament i educació.