El intercanvi és beneficiós per tothom?

Cada cop més, hi ha persones que creuen que estan solucionant el món però que són impulsors de mètodes que no afavoreixen directament a la ciutadania. Són persones que critiquen tot el que fan erròniament els polítics; però no fan res més que això, queixar-se i participar en sistemes poc ètics quan els estudies amb detall.

No vull posar exemples concrets per no ofendre companys que estan participant, amb ells ja he parlat sempre que m'han preguntat. Però per explicar-me millor intentaré exposar a què em refereixo amb aquests mètodes poc bondadosos. 


La majoria d'aquests procediments confonen la participació i el cooperativisme amb l'humanisme. Es basen en el fet que et faig un favor a canvi d'un altre. Però en aquests favors on estan els impostos? Qui els paga? Ningú, i molts d'aquests "serveis" poden ser de perruqueria, assessoria, creació de pàgines en línia, caça i bescanvi d'aliments, serveis de neteja, ... 

Sé que molts opinareu que aquest mètode no és dolent, però si ho fem molts, qui pagarà les necessitats d'un estat? D'on sortirà els diners de la sanitat, educació, infraestructura, serveis socials? ...


Sé que el sistema polític i econòmic que tenim no és perfecte, però és millor que deixar desemparats els serveis necessaris a milers de persones que no poden pagar-s'ho. 


El que em dol més és que les persones que exploten aquests serveis de "bescanvi" de favors no s'adonen que estan generant un efecte rebot que va en contra dels seus suposats ideals bondadosos. I si els ho expliques, et contesten que més mal fan els "lladres" dels polítics i capitalistes que aglutinen milions i milions. 

I no deixen de tenir raó, aquests "lladres" actuen de forma deshumanitzada; però perquè aquests afectin amb més impacte no deixa de ser irrespectuós que nosaltres ens hi sumem tot i que sigui en menor grau.

La solució? Com sempre complicada d'explicar però molt senzill d'iniciar-la: posar fil a l'agulla. Es tracta de canviar el sistema, que controli més l'empresari inhumà, destituir (per no dir defenestrar) persones que han assolit uns privilegis perversos... Això vol temps i paciència, però podem fer-ho si ens unim tots.


https://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Trueque_en_cadena.jpg


Petit incís: crec que aquestes eines, les que eviten el pagament d'impostos, estan molt bé per persones amb rendes baixes, però malauradament persones amb rendes altes són les que tenen accés i en fan ús. Això és d'un egoisme exasperant.